Mi minden finomságot akaszthatsz még a karácsonyfára? Mit szólsz a mézeskalács díszekhez? A mézeskalács elkészítésének tudományát valószínűleg még az Etelközből hozták magukkal őseink. A mézes sütemény rendkívül tápláló, egészséges és nem utolsó sorban tartós csemege. A méz fontos jövedelmet jelentett a középkorban. A mai napig rengeteg féle mézes csemege készül. A mézeskalács nemcsak finom nassolnivaló, hanem az egyik legősibb díszítési "alapanyag" is. A mézeskalács figura otthon jó előre elkészíthető – ez a süti minél többet áll, annál finomabb és puhább -, illata a fenyőével keveredve minden lakásba karácsonyi hangulatot varázsol.
Nemcsak nálunk vannak hagyományos karácsonyi nyalánkságok, minden nemzetnek megvan a maga kedvenc karácsonyi csemegéje. A nápolyiak struffolit, az angolok karácsonyi pudingot, a svédek sáfrányos kalácsot, a franciák fatörzset, a skótok karácsonyi palacsintát nassolnak az ünnepi vacsora után. A szaloncukor és mézeskalács mellett még sokféle házilag elkészíthető, hangulatos, olcsó, jó illatú dísz kerülhet a karácsonyfára: aszalt narancskarikák, citromkarikák vagy habcsók. Az ehető karácsonyfadíszek többsége gyorsan „kivitelezhető”. Íme a habcsók receptje!
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Fokozatosan, evőkanalanként belekeverjük a cukrot, amíg a tojáshab fényessé válik. Beleforgatjuk az összevágott, pirított mogyoró kétharmadát, majd a sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezünk 8 db nagy, ovális – vagy tetszőleges formájú - habcsókot. A habcsókokat 1-1/4 órán keresztül sütjük 140 fokos, előmelegített sütőben, míg ropogósak és szárazak nem lesznek, majd óvatosan leemeljük őket a sütőpapírról, és teljesen kihűtjük egy rácson. |