Karácsonyi gyümölcskenyér
Hozzávalók:
• 60 dkg liszt • 5 dkg élesztő
• 200 ml 35 fokra melegített tej • 5 dkg cukor • 1 tojás • 1/4 teáskanál kardamom • 1/2 vaníliarúd • 1/2 teáskanál reszelt citromhéj • 1/2 teáskanál só • 27,5 dkg puha vaj • 15 dkg mazsola • 5 dkg tört mandula • 5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj • 5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj • 2 evőkanál rum • 2 csomag vaníliáscukor
Elkészítése:
A 0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük.
Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 15 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából. 20 cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk. 20-30 percig kelesztjük, majd megsütjük. A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.
|