Boldog karácsonyt!
Boldog karácsonyt!
Karácsonyi hangulat!

Karácsonyi képek

Díszítsd ki otthonod!

Karácsonyi zene

Népek karácsonya

Karácsonyi irodalom

Karácsonyfa

 

 

<bgsound loop="infinite" src="yourmusicfile.mid"> </bgsound>

 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2005-03-15
 
Receptek
 
Advent
 
Karácsonyi édességek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Vegetáriánus karácsonyi ételek

Vegetariánus karácsonyi ételek

 
 
Karácsony tájt az internetet is elborítják az ünnepi menüjavaslatok és receptötletek, és ugyan egyre több köztük a megszokottól eltérő, újító szellemű, azért a nagy részük húsalapú, azon belül is főleg pulykával, sertéssel, esetleg hallal operál. Összeállításunkkal a vegetariánusok egyre gyarapodó táborának igyekszünk segíteni, a húst mellőző, de a karácsonyi tradíciókat valamelyest - legalább hangulatukban - megőrző ételekkel.

Ha valaki azt gondolná, hús nélkül nem lehet igazán követni a hagyományokat, jó, ha tudja, hogy a zöldségek, gyümölcsök nem véletlenül kerültek annak idején az asztalra; régen sem csupán kiegészítő funkciójuk volt. Ellenkezőleg, valaha szinte mindnek szimbolikus jelentőséget tulajdonítottak: a mák és a borsó a bőséget jelképezte, a dió pedig megóvta a család tagjait a rontástól. A fokhagyma az egészséget védte, a hal az anyagi jólét jelképe volt.

 
Aszalt gyümölcsökből számtalan ünnepi leves készíthető

A vegetarianizmusnak legalább ötféle irányzatát különböztetik meg a hívek, a nyerskoszton élőktől egészen azokig, akik tejtermékek mellett tojást és halat is engedélyeznek maguknak - valamennyiüknek tetsző recepteket tehát nyilván lehetetlen készíteni.

Az alábbi fogások abban azonban megegyeznek, hogy húst nem tartalmaznak, ám egyáltalán nem csak vegetariánusoknak javasolhatók. Már csak azért sem, mert közülük sok a hagyományos karácsonyi étrendnek is része, elsősorban a desszertek és a levesek szekciójában.

A vacsora indításával azért lehet könnyű dolgunk, mert a halászlé sok háztartásban magától értetődő kezdete a december 24-i menünek, elkészítésének mikéntjére ezért nem is érdemes sok szót vesztegetni: ahány ház, annyi szokás.

Ugyancsak tradicionális ünnepi fogásnak számít, de jóval kevésbé ismert az "illatos borleves", mely értelemszerűen a halat nem fogyasztók számára is vállalható - kell bele ugyanakkor néhány tojás. No meg pár deci száraz fehérbor, de ebben a (forralt) formában és mennyiségben ez akár az antialkoholistáknak is beleférhet.

A citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített levesről fontos tudni, hogy a szakkönyvek szerint elkészítése után azonnal ajánlatos nekiülni, ami nyilván felvet az ajándékozással összefüggő, logisztikai-szervezési kérdéseket, különösen, ha gyermek van a családban.

Az aszalt gyümölcsök karácsonyi kötődése révén minden szempontból nagyszerű választás lehet az aszaltszilvaleves. A vaj, tejföl, liszt és só mellett ez esetben is fahéjra és szegfűszegre lesz szükségünk, és ne tévesszen meg a nyári, hűsítő gyümölcslevesek közeli rokonsága: a tálalás is melegen történik.

Hogy egy hideg levest is említsünk: kedvelt első fogás a vörösboros áfonyaleves. Nem feltétlenül gyümölcsre van szükség hozzá, tökéletesen megteszi 30 deka áfonyadzsem is. A kislángon felforralt, a dzsemmel elkevert borhoz tejszínt és lisztet kell adni, közben fahéjjal, cukorral és citromhéjjal ízesíteni. Leszűrés és hűtés után citromfűvel és áfonyaszemekkel díszíthető.

Végezetül bízvást ajánlhatjuk a narancslevest, melyhez a gyümölcs (illetve annak leve és lereszelt héja) mellett rostos narancslevet, joghurtot, vaníliás cukrot, tojásfehérjét és pár csepp Cointreau-t kell beszereznünk. Avatott szakértői szerint roppant gyorsan megvan, az extrát a felszínen úszó, tojásfehérjéből készült habgaluskák jelentik.

 
A lencse bőséget hoz az új évben, curryvel is kombinálhatjuk

A vega jellegű reformpróbálkozások egyik legérdekesebb területe, amikor konvencionális húsételek alakíttatnak át látszólag legfontosabb összetevőjük kihagyásával, mégis ízletesen és táplálóan. Nem kivétel ez alól a karácsonyi mezőny sem, melynek sok helyütt elmaradhatatlan szereplője a hol sváb, hol török eredetűnek tartott, de évszázadok óta magyar nemzeti eledelnek számító töltött káposzta. Anélkül, hogy igazságot óhajtanánk tenni a származási vitájában, nézzük, miként festhet a vegetariánusok asztalán.

A fő kérdés természetesen az, mi feledtesse a megszokott ízeket kereső fogyasztóval a darált húst. Nos, talán a leginkább kézenfekvő megoldás a szója, bár a vegetariánusok egy része rosszallóan néz e húspótlékra. Aki mégsem, az szójagranulátummal dúsíthatja a barnarizst, és reszelt vöröshagymával, fokhagymával, pirospaprikával, vagdalthús-fűszerkeverékkel, sóval, borssal, valamint tejföllel ízesítheti.

A szója egy másik megjelenési formája a tofu (szójababsajtnak, szójababtúrónak is nevezik), amelynek napraforgómaggal, zabpehellyel, barnarizzsel gazdagított, vöröshagymával és vegetáriánus leveskockával megbolondított töltöttkáposzta-variánsa hamisítatlan, minden ízében egészséges, egy csöppet sem hizlaló reformétel. Ha valaki kimondottan nem szereti a tofut, egy nagy bögre vegetás vízben áztatott szójagranulátumot is lehet használni - vagy a tofut és a granulátumot vegyesen, ki hogyan szereti.

Meglepő, de nagyon finom húshelyettesítő a füstölt sajt. Ha mellette döntünk, szinte semmi másban nem kell eltérnünk nagyszüleink eredeti töltöttkáposzta-receptjétől: csupán kicsit több (előfőzött) rizst kell a töltelékbe tenni, a lereszelt sajt mellé. A lakto-ovo vegaiskola követői tesznek bele tojást is, de nem kötelező.

A húst száműző szakácsok és szakácsnők találékonyságát bizonyítandó, lássunk két további variációt. Van, aki a káposztaleveleket hajdinával, e Magyarországon mostanában újra felfedezett, gabonaszerű szemterméssel tölti, míg mások gombát használnak, ami azért is tűnik jó ötletnek, mert elég nehéz étel, így a társaságban esetleg jelen lévő húsevők sem érzik majd úgy a vacsora végeztével, hogy üres maradt a gyomruk.

E verzió hívei azt tanácsolják, hogy a gombát vágjuk a szokásosnál apróbbra, és készítsünk belőle pörköltet, teljesen zsírjára sütve. Ha már kezd kihűlni, belekerülhet a megmosott rizs és egy tojás, ami pedig a fűszereket illeti, azokból több kell, mint rendesen.

Általában újévi eledel a lencse (a népi hiedelem szerint szerencsét, pontosabban bőséget hoz az év első napján fogyasztva), de néhol karácsonykor teszik az asztalra. Olajban párolt hagyma, sárgarépa és zellerszár, továbbá paradicsompüré, zsálya, hagyma és babérlevél egészítheti ki a lencse ízét.

Akinek van kedve és bátorsága más népek bevált karácsonyi étkeihez, annak, például, egy dél-olaszországi tésztareceptet kínálhatunk. A hozzávalók: egy közepes hagyma, két gerezd fokhagyma, egy-két marék dió durvára vágva, egy csészényi mazsola, apróra vágott petrezselyem, paradicsomkonzerv, szélesmetélt, só és bors.

Az olaszok a hagymát, fokhagymát olajon megpárolják, majd belerakják az összes többi hozzávalót, a kifőtt tésztát, kis lángon jól összeforgatják, hogy összeérjenek az ízek.

Forrás: http://karacsony.origo.hu/cikk/20071222/vegetarianus_karacsony/

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?